Selasa, 15 Julai 2008

Lauk pauk (edisi1)

DAGING MASAK MERAH







Bahan-Bahannya:
300 gm daging lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dititik)
125 gm Asos tomato
4 sudu besar cili kering (dikisar)
Sedikit kicap cair
Garam secukup rasa
Sedikit air
Minyak untuk menumis

Cara Menyediakannya:

1. Rebus daging dengan ditambah sedikit pewarna merah sehingga
empuk. Potong daging lebih kurang sebesar 5 cm.

2. Panaskan minyak & tumis bawang putih sehingga naik baunya.
Masukkan cili kering. Tumis sehingga pecah minyak. Masukkan
sos tomato & daging yang telah dipotong tadi bersama sedikit air.

3. Tambahkan sedikit garam & kicap cair. Masak sehingga kuah agak
kering barulah dimasukkan pula hirisan bawang besar. Kacau seketika
& angkat.


**********
GULAI TULANG BERSAMA LABU







Bahan-Bahannya

1 Kilo Tulang Lembu (Tulang Rusuk)
1 Biji Labu Hijau (Labu Air) dipotong 12
1 Biji Kelapa diambil Santan
1 Bungkus Rempak Kari Daging (Cap Adabi)
2 Biji Bawang Besar
2 Biji Bawang Puteh
20 Tangkai Lada Kering
1 Batang Kulit Kayu Manis (patahkan 4)
Asam Jawa (Sebesar Ibu Jari)
1 Sudu Makan Garam Kasar
1 Senduk Minyak Masak (untuk menumis)
dan sedikit serbuk perasa

Cara Membuatnya

Basuh Tulang tersebut sehingga bersih, masukkan kedalam
periuk dan rebus sehingga empuk.
Blendkan Bawang bersama Lada Kering, tuangkan kedalam mangkuk
masukan Rempah Kari Daging dan masukan sedikit Santan kacau
sehingga sebati, panaskan periuk bersama minyak masak apabila dah
panas tumiskan Bawang Putih bersama Kulit Kayu Manis, apabila naik
bau masukan bahan yg didalam mangkuk tadi,
Tumis sehingga pecah minyak, kemudian masukan Labu Hijau tumiskan
labu sehingga layu dan masukan Tulang Rebus tadi kacau hingga sebati
kemudian masukan Santan kacau lagi biarkan selama 10min.
Apabila sudah mendidih masukan Asam Jawa tadi bersama dengan bijinya
dan apabila gulainya telah masak masukan garam dan serbuk perasa.
eeemmmm sedia untuk dihidang bersama nasi panas-panass......
sedap jika makan bersama Sambal Belacan Arab dan juga Daging Goring
Lada Hitam

SAMBAL BELACAN ARAB





Bahan-Bahannya

a) 2cm Belacan
b) 5 Biji Lada Merah
c) 5 Biji Cili Padi (Lada Burung)
d) 5 Biji Bawang Merah Kecil
e) 1 camca Minyak Masak
Sedikit Garam
Sedikit Gula
Sedikit Serbuk Perasa
2 Biji Asam Limau

Cara Membuatnya

Masukkan 1 camca Minyak kedalam kuali, semua bahan
a,b,c,& d, digoreng sehingga naik bau (5 min),
Masukkan kedalam Lesung batu tumbuklah sehingga lumat,
selepas itu masukkan garam diikuti gula dan akhir sekali masukkan air Asam Limau dah siap... sedia untuk dihidang bersama ulam-ulaman


DAGING GORENG LADA HITAM





Bahan-Bahannya

1 kilo @ ½ kilo Daging
5 Biji Bawang Merah Kecil (ditumbuk jgn terlalu halus)
1 Sudu Makan Lada Hitam (ditumbuk jgn terlalu halus)
Sedikit Minyak Masak (untuk mengoreng)
½ Camca Garam Halus
I Camca Serbuk Kunyit

Cara Membuatnya

Basuh Daging sehingga bersih, masukan Daging kedalam kuali,
rebus daging tanpa air apabila air daging telah kering
Masukkan Garam Halus diikuti Serbuk Kunyit kacau rata dan
masukkan Minyak Masak, goreng sehingga garing apabila sudah
garing masukan Bawang Merah dan juga Lada Hitam, kacau selama
5min sahaja. Kemudian angkat dah masak sedia untuk dihidang.

GULAI LEMAK CILI API JENGKOL








Jering
Ikan bilis dalam segenggam
Cili api (10 biji kalau pedas lagi ngam)
Kunyit idup ( 1/2 cm)
Bawang kecil 1 cukup ler
Belacan sikit shj
Daun kunyit
Santan dari sebiji kelapa

Caranya:
Rebus dulu jengkolnya hingga empok kemudian ditumbuk kasi lebar sikit tapi jgn ler sampai pecah. Bila dah tumbuk semua masukkan dlm periuk ler....

Cili api, bwg kecil, kunyit & belacan ditumbuk halus. Bila dah halus gaulkan dengan jengkol tadi masukkan ikan bilis sekali dan daun kunyit.
Akhir sekali masukkan santan dan masaklah.rasa garam bila dah ok ...hidang ler.

Resepi yg sesuei dimakan bersama gulai jengkol nih...

Gulai cili api jengkol
Sambal tempoyak
Ikan masin
Ikan kembung goreng garing
Sayur taugeh tumis(taugeh ngan tahu goreng + kicap sikit)
ulaman

Airnya air es limau pasti enakan.cubalah..utk makan tghari...aduhh

Sambal Tempe Lokan







.

Bahan A
satu gengam cabai kering ( kalau nak pedas, boleh tambah )
1 labu bawang besar.
3 ulas bawang merah.
3 ulas bawang putih
1 keping balacan
1 batang serai
setengah inci halia.

Bahan B
2 sudu besar yogurt ( dimasukan akhir sekali )
RM1.00 Tempe ( dipotong dan digoreng dahulu )
RM3.00 Udang Basah ( buang kulit dan dibersihkan )
RM4.00 Lokan basah ( direbus sekejap )
( lokan boleh didapati ditepi sungai pasar tani )
Lokan kalau direbus jangan gunakan air yang banyak.
Ambilkan isinya. Mudah diambil setelah direbus.

Cara - cara membuatnya.

Kisarkan semua bahan bahan A.
Tumiskan bahan A sehingga garing dan bangkit baunya.
Masukkan lokan dan sesenduk besar air lokan.
Kacau dan bubuh garam dan bahan perisa secukup rasa.
Masukkan tempe dan udang, kacau lagi dgn perlahan.
Akhir sekali masukkan yogurt .kacau sekata.
Agak pekat. Boleh lah di angkat dan dihidangkan semasa panas.

**********


.......nanti saya carikan resepi yang lain untuk kawan-kawan mencuba












Tiada ulasan: