Isnin, 14 Julai 2008

* kuih untuk sarapan pagi & minum petang (edisi 1)







Apam Gula Hangus

Bahan-Bahan:
5 biji telor ayam
1 cawan gula pasir
¾ cawan susu pekat manis 2 cawan tepung gandum (diayak)
½ cawan gula pasir (dibuat gula hangus)
½ cawan air (dimasukkan dalam gula hangus)

Cara:

Pukul telor bersama gula hingga kembang masukkan susu pekat manis dan pukul lagi kemudian masukkan tepung gandum sedikit-sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali masukkan gula hangus tadi dan dikacau sebati. Tuangkan adunan dalam bekas untuk dikukus selama 40 minit.

Cadangan Hidangan:
Kalau suka boleh juga dikukus dalam acuan kecil-kecil.

Tambahan:
Sekiranya terasa manis kurangkan sedikit gula


***********








Apam Madu


Bahan-Bahan:

1 cawan gula
2 cawan tepung
4 biji telur
½ cawan minyak mazola
1 sudu kecil bikarbonat soda
1 sudu kecil baking powder
1 cawan air
½ sudu kecil esen vanila
½ cawan koko

Cara:
1. masukkan semua bahan ke dalam besen dan gaulkan.
2. gaul sampai halus
3. kukus sehingga masak

Cadangan Hidangan:
jika hendak bahagian atas apam kilat,apabila apam sudah masak, buka penutup pengukus dan kukus sebentar dengan ini, bahagian atas apam akan berkilat

Tambahan:
serbuk koko tidak perlu diletakkn terlalu banyak kerana ia akan pahit



**********









Bingka Ubi Kayu


Bahan-Bahan:
1 kg ubi kayu
Gula pasir
4 sudu gula merah ½ mangkuk pati santan
Sedikit garam



Cara:
Ubi kayu dibersihkan kulitnya kemudian diparut.
Setelah itu dibuangkan airnya dan gaulkan dengan gula pasir, pewarna kuning dan pati santan secukup rasa.

Gaulkan hingga sebati. Tekan adunan ke dalam loyang pembakar kemudian bakar hingga masak.


**********









Apam Susu


Bahan-Bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan air
4 sudu susu pekat manis (ikut manis yang dikehendaki)
1 biji telur
garam secukup rasa
mentega untuk menggoreng

Cara:
Gaulkan tepung gandum bersama air sehingga sebati. Pastikan tepung cair ala-ala tepung tosei. Masukkan telur, susu dan garam. Gaul hingga sebati.

Panaskan kuali dan sapukan sedikit mentega. Goreng dengan menuang sedikit adunan ke dalam kuali dan leperkan dengan menggunakan senduk seperti ala-ala tosei jugak.
Cadangan Hidangan:
Sedap di makan semasa masih panas atau sejuk.


**********






Bingka Pandan Kukus

Bahan-Bahan:
1 cawan air
½ camca garam
2 cawan abu kayu parut
½ biji kelapa, diparut
Beberapa titik bahan pewarna merah Bahan Sirap:
½ cawan air
125 gm gula melaka
1 helai daun pandan, disimpulkan

Cara:
Gaulkan ubi kayu, air & bahan pewarna dalam sebuah periuk. Kukuskan selama 1/2 jam atau hingga masak. Biarkan sejuk. Potong kepada bentuk-bentuk yang disukai. Gaulkan garam dengan kelapa parut. Balutkan kepingan-kepingan bingka dalam kelapa parut bergaram ini & isikan ke dalam pingan.

Cara membuat sirap:
Satukan gula melaka, air & daun pandan dalam sebuah periuk & panaskan hingga larut. Besarkan api & didihkan hingga menjadi sirap yang pekat. Tapis ke dalam sebuah mangkuk. Hidangkan kuih bingka dengan sirap itu.


***********


selamat mencuba.....edisi kedua akan menyusul.....makan bersama keluarga menambah bahagia

1 ulasan:

Zahari Rusdi berkata...

hai parang kalau boleh buat nebang pisang teringin gak aku nak pinjam